Utama » » Buat Sendiri Tempat Bermain Bayi

Buat Sendiri Tempat Bermain Bayi




Projek DIY playard. Kos lebih kurang rm50 sahaja.
5 batang paip rm1.60 each
80 T shape rm0.30 each
8 elbow (L) shape rm0.30 each (ni xsure, betul dah rasanya.. lupa dah 😅)
Pvc pipe cutter rm16 (ni pun lupa but below rm20)
Semua ni beli kat kedai hardware saje. Xbeli yang colour grey sebab rasa xcantik 😝
Tapi yg putih ni agak keras sikit sebab yang ni orang pakai untuk buat wiring (kalau xsalah la 😓) Bilangan yang dibeli bergantung kepada saiz playard yang nak buat. Yang ni saya main agak2 sahaja. Ada beberapa biji yang lebih.
Mula2 buat, version gambar 1-3. Jarak antara batang paip sangat jauh. Maka budak kecik ni boleh meloloskan diri dia 😝 satu lagi, batang paip xcukup. Maka terpaksa kosongkan yang bahagian tepi dinding. Tapi agak bahaya kalau nayra terhantuk kat situ 😕tapi alhamdulillah dia xterhantuk pun.
Then fikir punya fikir, adjust pulak bagi jarak sikit je supaya dia xdapat keluar. So hari ni berjaya try buat ngan kakak dia.
Alhamdulillah siap playard DIY saje. Jimat 😂😂😂
👉Playard ni xsesuai untuk yang lasak2 😅😅Sebab boleh bergerak unless ikat kat something.
👉Xde pintu, so langkah saje. Make sure ketinggian tu agak2 kita boleh langkah.
👉Make sure ukur betul2 saiz setiap potongan, nanti jadi senget-benget 😁
👉Pemasangan perlu betul2 kemas dan ketat supaya xtercabut 😁

Kredit: fb Fatin Nadiah Yusoff

SHARE

ARTIKEL MENARIK...

0 comments:

Catat Ulasan


twitter facebook google plus linkedin rss feed email
ARTIKEL TERUS KE EMEL ANDA (klik sini)