Utama » » Cara Mudah Dan Cepat Masak Steak

Cara Mudah Dan Cepat Masak Steak


Sebenarnya nak masak steak mcm kat kedai tu x susah dan x mahal mana pun kalau buat kat rumah. Boleh follow cara2 kat bawah:

1) Kalau dpt daging tenderloin yg belum potong, potong tebal dlm tebal 3 jari.

2) Perap guna secubit garam dan lada putih utk setiap potongan. Jgn terlebih garam sbb nnt bole jd masin gile.

3) Sebelum nak grill tu, pastikan daging da betul2 cair, agak2 dlm suhu bilik. Jgn terus masak daging frozen sbb nnt jd x masak kat dalam tp kat luar da rentung.

4) Cairkan butter dlm 50 gram (kalau 4 keping camni) dan 4-5 ulas bawang putih. Lg byk bawang putih lg sedap bros

5) Sambil goreng tu, simbahkan butter tu ke belah atas daging. Buat pelan2 takut terpercik ke badan pulak.

6) Goreng setiap side dlm 2-3 minit je. Jgn lebih masa sbb bole jd liat. Walaupun pink kat tgh, tp sebenarnya dah masak. Jgn risau.

7) Dah siap. Hidang dgn salad dan fries.

Selamat mencuba. Time to impress our wives!

SHARE


twitter facebook google plus linkedin rss feed email
ARTIKEL TERUS KE EMEL ANDA (klik sini)