Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Kenal pasti Saham Sudah Overbought Atau Oversold

Ramai tanya pasal oversold dan overbought.

1.Overbought, adalah petanda saham sudah terlebih beli. Maksudnya bila dah takda cash to fuel the rally,harga dijangka akan turun,correction atau turun terus.

2.Oversold, adalah petanda saham sudah terlebih jual. Masa level oversold ni lah paling biasa pelabur baru akan mula panik dan risau akan status saham mereka. Sepatutnya pelabur tak perlu risau sgt sebab harga sudah terlebih jualan,bila terlebih jualan,saham tersebut sudah penat turun dan mungkin juga bakal berlaku pantulan kenaikan.

Untuk mudah melihat kawasan Overbought atau oversold boleh gunakan Indicator Relative Strenght Index(RSI) juga Stochastic Slow.

Itu cara saya...lebih selesa.

===

Bagaimana pula nak entry,nak beli saham?

Macam2 cara nak entry,tapi ini antara 3 criteria mudah nak selamat disamping beli ketika suasana senyap.

1.Ketika breakout,iaitu harga melepasi tertinggi sebelumnya

2.Ketika harga berada pada support

3.ketika harga berada pada oversold seperti stochastic berada bawah 20 dan RSI lebih tinggi dari Sto.

Dalam kes saham saham Puncak 37sen, harga sudah berada menepati kriteria 1 dan 2.

Harga semasa 37sen,jika beli turun 1 2 sen,jangan gabra,risau sebab itu perkara biasa.

Tawar menawar dimusim sideways,sangat sesuai.

Okey,

Selamat Melabur


Sumber FB ZamSaham

AzmanSulaiman
AzmanSulaiman Mengisi masa lapang dengan perkara berfaedah seperti menulis blog

Catat Ulasan for "Cara Kenal pasti Saham Sudah Overbought Atau Oversold"